Zioła w kuchni

rozdabniane zioła nożem na desce do krojeniaGotowanie bez ziół tak naprawdę nie istnieje. Zioła dodaje się do potraw, żeby poprawić ich smak i aromat oraz pobudzają apetyt. Są one niezbędnym składnikiem w kuchni. Obecnie mamy dostęp do ziół zarówno suszonych, jak i świeżych. Zioła suszone należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach z dala od wilgoci. Świeże zioła przechowujemy w lodówce zwinięte w mokry papier. Możemy również kupić suszone zioła w postaci mieszanek np. zioła do sałatek, zioła prowansalskie.

Jednak najlepiej samemu zająć się hodowlą ziół. Jak wiadomo wszystko co “zrywamy prosto z krzaczka” jest lepsze. Zioła hodowane w domu czy w ogrodzie, są niesamowicie aromatyczne. Poprawiają walory smakowe dań, mają więcej wartości odżywczych i wspomagają trawienie. Warto wygospodarować w kuchni miejsce dla tzw. mini szklarni. Świeże zioła pięknie się prezentują i ocieplają pomieszczenie. Suszone zioła pod żadnym względem nie dorównują świeżym. Kolor tych drugich wyróżnia się w potrawach. Uprawa ziół na własną rękę to głównie zabawa. Można samemu je zasiać, zebrać i użyć w kuchni przy gotowaniu. Wszyscy wiemy, że zimą trudniej o świeże zioła. Jest to kolejny argument by hodować je samemu.

Zastosowań ziół w kuchni jest mnóstwo. Weźmy chociażby taką bazylię. W połączeniu z pomidorem i serem mozzarella po prostu smakuje wyśmienicie. Tak samo jako dodatek do pizzy. Idealnie podkreśla smak serów. Nasz jakże popularny szczypiorek. O dość ostrym smaku. Dodajemy go zazwyczaj do przygotowanej potrawy. Jednak wyjątkowo smakuje, jako dopełnienie jajecznicy, twarogu ze śmietaną, kanapki czy gotowanych ziemniaków. Koperek – wspaniałe zioło do marynat.  Jest dodatkiem do ziemniaków czy sosów śmietanowych. Sos koperkowy pasuje do mięsa mielonego w postaci pulpetów. Oczywiście nie można zapomnieć o pietruszce. Stosuje się ją jako przyprawa do ryb, duszonych potraw, czy dodatek do sałatek. Mięta – wspaniale poprawia trawienie. Wykorzystuje się ją do deserów, czy napojów. To tylko niektóre zioła wykorzystywane w kuchni. Jest ich o wiele więcej.

zestaw oliw z ziół wiszących na kuchennej ścianieWarto zapoznać się ze wszystkimi. Bardzo często połączenie kilku nadaje potrawie nowy, całkowicie inny smak. Tak naprawdę wykorzystywanie ziół w kuchni jest sztuką. To od wiedzy na temat ziół zaczyna się trudność gotowania. Zagłębienie się we wszystkie tajniki wymaga czasu, jednak smak dań poprawi się w stu procentach. Właśnie w ziołach tkwi magia gotowania. Zioła wydobywają smak mięsa, z którym mamy do czynienia. Marynowanie w ziołach umożliwia uzyskanie unikalnego aromatu. Brak przyprawienia ziołami sałatki czy ziemniaków jest od razu wyczuwalny. Zupa bez ziół to nie jest zupa. Brak jej tego czegoś. Tym czymś są właśnie zioła. Dlatego wiedza na temat ziół przyda się w kuchni każdemu.

Zachęcam do zapoznania się z listą ziół. Gwarantuję, że znajdą zastosowanie w waszych kuchniach i staną się urozmaiceniem potraw.

 

 

Podziel się na:
  • Digg
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • email
  • Gadu-Gadu Live
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Pinger
  • Wykop
  • Śledzik
  • Drukuj
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • MSN Reporter
  • Twitter
  • Yahoo! Bookmarks